Tortosa Ciutat Gegantera | Ciutat Gegantera
16452
page-template-default,page,page-id-16452,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.0.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
LA CIUTAT GEGANTERA DE CATALUNYA

La Ciutat Gegantera de Catalunya és el títol que concedeix, anualment i des de l’any 1985, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) a la ciutat que ha organitzat els actes centrals del dit nomenament i que durant un any ha estat el cap i casal del món geganter català. Aquest títol comporta l’organització de diferents activitats relacionades amb el món geganter i de promoció de la cultura popular, així com la custòdia dels gegants de l’Agrupació, en Treball i la Cultura, els gegants representatius de Catalunya, fins a la proclamació de la següent Ciutat Gegantera.

La població proclamada Ciutat Gegantera de Catalunya és escollida per l’Assemblea General de l’ACGC, en la qual tenen veu i vot cada una de les colles federades. Després de la presentació de les candidatures, si se’n surt escollit, comença un període de prop d’un any i escaig de preparació dels actes centrals de caràcter més festiu, els quals es porten a terme durant un intens cap de setmana. Paral·lelament s’organitzen altres activitats relacionades amb el món geganter des del moment en què s’és proclamada Ciutat Gegantera, fins que una altra població n’agafa el relleu. Qualsevol colla associada a l’ACGC pot presentar candidatura i pot ser escollida, sempre que compti amb el suport del ple de l’Ajuntament i presenti les bases del projecte de Ciutat Gegantera, amb les dates ja fixades.

L’estructura general de la festa és fixada pel protocol i el reglament de règim intern de l’ACGC. Aquesta consta en les cercaviles de dissabte tarda, diumenge matí, la mostra de balls i l’acte de traspàs. La resta d’actes que s’hi vulguin organitzar són proposats per la comissió organitzadora.

 

Fins la data d’avui, els municipis que han estat Ciutat Gegantera de Catalunya són:

 1. Sallent, Bages
 2. Tona, Osona
 3. Vilassar de Dalt, Maresme
 4. Molins de Rei, Baix Llobregat
 5. Sant Celoni, Vallès Oriental
 6. Manresa, Bages
 7. Sant Julià de Lòria, Andorra
 8. Matadepera, Vallès Occidental
 9. Reus, Baix Camp
 10. Palamós, Baix Empordà
 11. Lleida, Segrià
 12. Esplugues de Llobregat, Baix Llobregat
 13. Móra d’Ebre, Ribera d’Ebre
 14. Vic, Osona
 15. Barberà del Vallès, Vallès Occidental
 16. Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat
 17. Sant Carles de la Ràpita, Montsià
 18. Mollet del Vallès, Vallès Occidental
 1. El Prat de Llobregat, Baix Llobregat
 2. Capellades, Anoia
 3. Montblanc, Conca de Barberà
 4. Sant Joan Despí, Baix Llobregat
 5. Sant Vicenç dels Horts, Baix Llobregat
 6. Tàrrega, Urgell
 7. Manlleu, Osona
 8. La Seu d’Urgell, Alt Urgell
 9. Masquefa, Anoia
 10. Calella, Maresme
 11. Cervera, Segarra
 12. Terrassa, Vallès Occidental
 13. Sant Climent de Llobregat, Baix Llobregat
 14. Castellbisbal, Vallès Occidental
 15. Barri Casablanca, Sant Boi de Llobregat