Tortosa Ciutat Gegantera | Qui som?
16577
page-template-default,page,page-id-16577,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.0.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
QUI SOM?

L’any 1986 va néixer una agrupació que volia fomentar la cultura popular a la ciutat de Tortosa, dedicada a les músiques tradicionals per a la festivitat dels diables i els correfocs i a les músiques amb dolçaines i tabalets acompanyant als 4 gegants de la ciutat que hi havia en el moment, des de l’any 1957 i 1958, el Rufo i la Rubí, i el Nabil i la Zoraida. Aquesta primera agrupació que aquest any 2021 celebra el seu 35è aniversari, és l’Associació Cultural de Ferreries Llampec Nois.

10 anys després del naixement de l’Associació, i juntament amb el naixement de la festivitat del Renaixement de Tortosa i la incorporació de les seves dues noves figures, en Cristòfor Despuig i la Mariana Curto, s’incorporen els primers portadors per als gegants de la ciutat, apareixent d’aquesta manera la Colla Gegantera i Cort de Bèsties de Tortosa.

 

És des d’aquesta data que la Colla Gegantera ha participat en els actes més importants de la ciutat, el Corpus, el Renaixement i les Festes Majors de la Cinta, organitzant i participant també en trobades geganteres arreu del territori català, espanyol i trepitjant també terres italianes i franceses, on s’han portat els nostres gegants i la tradició gegantera amb orgull i nodrint-los de la seva màxima esplendor.

 

L’any 1999, a més, neixen una nova parella de gegants per incorporar al seguici, en Bonjuhà i la Caxixa. Actualment, la Colla Gegantera de Tortosa surt als carrers de la ciutat portant 4 parelles de gegants, i la Cort de Bèsties de la ciutat, formada per l’Àliga, el Bou, tres cucaferes, i els nans, figures acompanyades per gairebé 100 persones, entre les que hi trobem geganters i músics, pares, mares i fills, tots amants d’una tradició gegantera que seguim mantenint viva any rere any.

 

Una forma exclusiva de celebrar els 35 anys de l’Associació Cultural de Ferreries Llampec Nois i els 25 anys de la Colla Gegantera de Tortosa aquest proper any 2021, és assolint que la nostra ciutat esdevingui Ciutat Gegantera de Catalunya, títol que fa que ens convertim en representants nacionals del món geganter.

L’oportunitat de representar durant tot un any la tradició gegantera al territori català, custodiant i fent ballar, per ciutats i pobles, en Treball i na Cultura, els gegants de Catalunya, ens seria un gran honor a la nostra entitat, encoratjats per poder celebrar aquestes múltiples celebracions d’una forma excepcional, aconseguint que la ciutat de Tortosa tingui un any 2021, un any de referencia per poder recordar.